Lov och ledighet
Eleverna på Leksands gymnasium har ett antal lovdagar under läsåret. Det är också möjligt att i vissa fall få ledigt på övrig tid.
Höstterminen 2024
- Skolstart: Måndag 19 augusti
- Lovdag: Fredag 25 oktober
- Höstlov: 28 oktober - 1 november
- Lovdag: Onsdag 27 november
- Jullov: 21 december - 8 januari 2025
Vårterminen 2025
- Skolstart efter jullov: Torsdag 9 januari
- Sportlov: 24 februari - 28 februari
- Lovdag: Måndag 3 mars
- Påsklov: 22 april- 25 april
- Lovdag: Fredag 2 maj
- Avslutning årskurs 1 och 2: Torsdag 12 juni
- Studentavslutning: Fredag 13 juni
Höstterminen 2025
- Skolstart: Måndag 18 augusti
- Höstlov:
- Jullov:
Ledighet på övrig tid
För att få ledigt övrig tid måste eleven ha tungt vägande skäl. Elevens studie- och närvarosituation ligger till grund för beslut om eventuell ledighet. Ansökan om ledighet ska göras två veckor innan den önskade ledigheten.
- Undervisande lärare fattar beslut när det gäller enstaka lektion.
- Mentor kan bevilja ledigt för högst tre dagar i följd.
- Ledighet som är fler än tre dagar beviljas av respektive biträdande rektor.
Ledighet i samband med körkort
Följande aktiviteter är giltiga frånvaroorsaker när du tar körkort:
- Risk 1:an
- Risk 2:an
- Landsvägskörning (heldag)
- Teoriprov
- Förarprov
Övningskörning är inte giltig orsak till frånvaro.
Ansök om ledighet via Vklass
Ledighetsansökan görs i skolplattformen V-klass.
Riktlinjer för skolnärvaro vid Leksands gymnasium
Ledighet Studierna vid gymnasieskolan är ett heltidsarbete där all undervisning är obligatorisk. Leksands gymnasium arbetar ständigt med att skapa ett lärande som stimulerar och stödjer varje enskild elev. Det är därför till nackdel för elevens studieresultat att vara frånvarande. Det är nödvändigt att eventuell ledighet begränsas till enbart viktig angelägenhet som inte kan klaras av på annan tid.
Möjlighet till ledighet under höstterminen i åk 1 är begränsad och ska beviljas av ansvarig biträdande rektor. För elever i åk 1 beviljas inga semesterledigheter under höstterminen och i åk 3 beviljas inga ledigheter i maj och juni månad. Ledighet vid nationella prov beviljas endast i undantagsfall. Biträdande rektor fattar detta beslut.
Elevens studieresultat och närvarosituation ligger till grund för tillstyrkan/avstyrkan vid beslut om ledighet. Ansökan ska vara mentor eller biträdande rektor till hands senast två veckor före ledigheten.
Eleven ansvarar för de eventuella konsekvenser för skolarbetet som ledigheten medför. Undervisande lärare är inte skyldig att före eller efter ledighet tillhandahålla extra material och examinationer.
Undervisande lärare beviljar ledighet gällande enstaka lektion.
Mentor kan bevilja ledighet från skolarbetet för enskild angelägenhet för högst tre dagar i följd och sammanlagt högst sex dagar per läsår.
Övrig ledighet beviljas av biträdanderektor. Mentor ska alltid yttra sig.
Följande ledigheter beviljas alltid:
- körkort: riskutbildning del 1 och 2, landsvägskörning/stadskörning, teoriprov samt förarprov.
- ledighet vid enskild angelägenhet som till exempel begravning.
- ledighet i samband med läkar- eller tandläkarbesök.
Vårdnadshavare och myndiga elever ansöker om ledighet senast två veckor före ledighet. Ansökan görs i Vklass.
Idrottselever
Idrottsliga aktiviteter som innebär att eleven är frånvarande, till exempel seriespel, landslagsläger, cuper med mera, är en del av den ordinarie verksamheten och registreras som annan aktivitet. Eleven planerar i samråd med lärare det egna skolarbetet under frånvaron.
Frånvaro
Definition av frånvaro
a.
Giltig frånvaro innebär sjukdom som är anmäld av vårdnadshavare/myndig elev eller ledighet som har beviljats av mentor vid kortare ledighet och biträdande rektor vid längre ledighet.
b.
Ogiltig frånvaro innebär frånvaro från undervisningen utan giltiga skäl. Sen ankomst betraktas som ogiltig frånvaro.
c.
Annan aktivitet innebär frånvaro från ordinarie lektion för annat skolarbete, till exempel idrottsaktivitet.
d.
Hög frånvaro är mer än tio procent registrerad frånvaro under den senaste månaden
– oavsett om den är anmäld eller oanmäld.
Leksands gymnasium använder Vklass för rapportering av frånvaro. Vårdnadshavare får i samband med det första utvecklingssamtalet och vårdnadshavarmötet i början av höstterminen information om Vklass och om hur man som vårdnadshavare anmäler sjukfrånvaro i systemet samt hur man ansöker om ledighet.
Mentor ansvarar för att veckovis följa upp studiesituation och närvaro för sina mentorselever. Vid ogiltig frånvaro och/eller omfattande giltig frånvaro ska ett samtal med elev och för elever under 18 år även vårdnadshavare kontaktas.
Programlagsledare ansvarar för att dokumentera aktuella elever. När detta är gjort skickar ansvarig administratör ett brev till vårdnadshavare och elev gällande förvarning om rapportering för hög frånvaro till CSN, se bilaga 1. Ansvarig administratör följer upp närvaron under följande veckor.
Vid fortsatt frånvaroproblematik skickar ansvarig administratör en skolkrapport till CSN. Biträdande rektor tillser att en kartläggning görs med elev och vårdnadshavare i därför avsett dokument, se bilaga 2. Dokumentet läggs i aktuell elevs elevakt.
Sidan uppdaterad: